« Назад

Návod ako riešiť krízy vo vzťahoch?

alebo čím sa kŕmia po večeroch "naše" deti?

Krátky postreh po dnešnom večere strávenom sledovaním televízneho programu.

Už cestou zo svätej omše som premýšľala, nad spôsobom života dnešných mladých ľudí, čím sa zaoberajú vo voľnom čase, aké vzory nachádzajú. A večer po správach pri pozeraní seriálu Panelák som si uvedomila, aký spôsob života sa im predkladá. No najmä spôsob ako riešiť partnerské vzťahy, krízy a pod. Veľmi som sa usilovala nájsť aspoň jeden príklad kresťanskej vernosti a odpustenia, alebo iný príklad "nemateriálnej" hodnoty. Po dlhom úsilí som to už takmer chcela vzdať, pretože jediný spôsob, ktorý bol divákovi ponúkaný ako riešenie konfliktov a kríz vo vzťahu, bol rozchod, rozvod...a to nechcem rozoberať klamstvo a zatajovanú či verejnú neveru... Nič, čo by mohlo navodiť atmosféru odpustenia, vernosti...

Je to síce len môj postreh a názor, ale jediné, čo chcem vyjadriť je, že asi sa nemôžeme čudovať mladým ľuďom, že nevedia, ako riešiť krízy vo vzťahoch alebo čo je to verná a čistá láska, keď také niečo nenachádzajú a namiesto toho všade okolo seba je im médiálne ponúkané plytké a rýchle riešenie pomocou už spomínaného rozchodu či rozvodu. Veď je to také jednoduché...tak prečo by sme si mali komplikovať život nesením kríža, znášaní chýb či nedostatkov toho druhého, odpúšťaním, či zachovávaním vzájomnej vernosti?!...

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Súhlasím. Telka je pre mnohych rodicov "výchovným únikom" ktorý je vždy na dosah ruky. Nemusia deti k nicomu motivovat, menusia sa "trapit" s ponukou niečoho hodnotneho. Raz som sa v jednej rodin opytal, preco im ide stále telka. A "uvedomelá" mamička mi vysvetlila, ze keď sú deti pri telke, nerobia horšie veci. Sa pojdem zhulit, a ked mi dakto bude daco vycitat, budem argumentovat podobne: bud ra, ze nerobim horsie veci, napriklad ze som ta nezabil emoticon Jezis nas pozyva, aby sme ho nasledovali, nie aby sme sa porovnavali s horsimi od seba a vytvarali si iluzornu predstavu o vlastnej dokonalosti.
Отправлено в 28.05.12 23:43.
Kritický výber toho, čo si pozriem je asi najvhodnejsie riesenie, ako nenasiaknut zmýšľaním tohoto sveta a 2X viac sa napĺňať Božím slovom.
Отправлено в 29.05.12 8:21.
Celkovo chýbajú prezentované vzory ako čeliť problémom v manželstve. Na našej snúbeneckej náuke nám jeden diakon hovoril svoj príbeh. S manželkou sa takmer rozvádzali. Keď už naozaj nevedeli, čo s tým, začali sa modliť desiatok ruženca. Táto modlitba zachránila ich manželstvo.

Poznáte páry, ktoré si prešli svojou krízou? Ako?
Отправлено в 30.05.12 7:09.
Dávid si mladý a takto pekne si to vyjadril - obdivuhodné.
Отправлено в 30.05.12 8:41 в ответ на Dávid Hangurbadžo.
ja poznam aj pary co sa rozviedli do pol roka po svadbe, aj take co su spolu skoro 40 rokov. pri vybere partnera treba pustit k slovu rozum aj srdce, ale ja by som povedala, ze rozum by snad mal mat aj trochu navrch. ako som pocula v jednej prednaske, s tym clovekom sa musi dat zit. to musi byt podmienka. lebo zit spolu treba aj cez vsetky mozne krizy (financne, zdravotne, duchovne, rodinne...) a ked sa do vztahu pozyva Boh: neexistuje, ze by nepomohol. Nemozne.
Отправлено в 30.05.12 10:26.
Myslím, že je to presne výzva pre nás kresťanov- ohlasovať a nemlčať, neprizerať sa len tak a čakať ako to s mladými dopadne. Často chýba naše svedectvo.Osobne máme skúsenosť s mnohými mladými ľuďmi a viacerými pármi, ktorí po tom ako počuli svedectvo o tom aké je super vo vzťahu žiť s spolu Bohom, v čistote a s adrenalínom emoticon boli v prvom rade prekvapení, že sa to dá a potom povzbudení, takže začali tiež takto žiť.
Отправлено в 30.05.12 12:43.