« Назад

Na Orave otvorili výstavu pedagóga Katolíckej univerzity v Ružomberku


Dolný Kubín 10. septembra (TK KBS) Vo Veľkej výstavnej sieni Župného domu v Dolnom Kubíne dnes otvorili výstavu akademického maliára Jána Kudličku, pedagóga Katedry výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku (KU) a jeho syna Borisa Kudličku.

Pod poetickým názvom “PRIESTOR – krajina otca, javisko syna” predstavujú svoju tvorbu z posledného obdobia. Otec - Ján Kudlička vo svojich maľbách, kresbách a objektoch prezentuje čistotu krajiny; syn - Boris Kudlička – scénograf,  vystavuje  návrhy, vizualizácie, fotografie a realizácie operných scén k svetovým dielam. Ide o pokračovanie vernisáže z priestorov Tatranskej galérie v Poprade, na ktorej sa zúčastnil aj rektor KU prof. Jozef Jarab a vedúca Univerzitnej knižnice KU Mgr. Katarína Matušková.

Prof. Ján Kudlička sa narodil v rolku 1948 v Ružomberku, kde dodnes žije a tvorí. Študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (1966-1968) a neskôr v atelieri všeobecnej prípravy u prof. Ladislava Želibského (1968-1972). V roku 1996 sa habilitoval na docenta na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a profesúra mu bol udelená v roku 2012.

Boris Kudlička sa narodil v roku 1972 v Ružomberku. Vyštudoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave na Katedre scénického a kostýmového výtvarníctva Divadelnej fakulty (1990-1996). Doktorát získal na Akadémii sztuk pięknych vo Varšave, kde v súčasnosti učí scénografiu. Žije a tvorí vo Varšave. Tvorí pre Národnú operu vo Varšave ako aj ďalšie svetové operné scény. Profesionálne sa venuje aj tvorbe činoherných inscenácií a koncertov, vytváraniu dekorácií do filmov a výstavenému dizajnu. 

Комментарии